Compozitia chimica a tesuturilor embrionare ale plantei (muguri, mladite, amenti, radicele, seva, etc.) este diferita de cea a partilor adulte ale plantei, continand in principal compusi sub forma de asa-zisele „celule stem” vegetale.
Extractele gemoterapice poarta denumirea generica de „macerat glicerinic” sau „produs/extract gemoterapic”, iar cantitatea de alcool continuta de aceste extracte nu impiedica recomandarea acestora in afectiuni ale functiei hepatice, la copii sau persoanelor insarcinate.
Nu prezinta toxicitate intrinseca si extrinseca .
Nu au reactii adverse si contraindicatii (excepţie sunt cateva atentionari: pentru extractele gemoterapice din Arin alb si Arin negru, cu efect galactofug, extractele cu efect tonic asupra sistemului nervos, care nu trebuie administrate decat in prima parte a zilei, etc. )
Durata administrarii si dozele administrate, in picaturi sau ml, sunt individualizate in functie de varsta, greutate, anamneza initiala efectuata de medic, schema terapeutica in care este integrata , evolutia in timp a afectiunii, etc.