Apiterapeut – dr. Liliana Docan-Vardai

apiterapia icon
Numite și terapii complementare ori neconvenționale, terapiile alternative oferă metode de prevenție și tratament care nu țin de medicina convențională.
Apiterapia este una din terapiile alternative care se practică de mii de ani.

Despre apiterapie

Apiterapia – cand nimic nu ajuta, incearca puterea apiterapiei!


Prevenirea și tratarea anumitor afecțiuni prin folosirea produselor apicole sunt bine cunoscute iubitorilor mierei de albine. Numai gândind cum curge galbenul nectar şi cât de delicios este alături de un pahar cu apă rece, simţi cum îţi lasă gura apă. Cunoscând, însă, şi beneficiile acesteia asupra sănătăţii , realizezi cât de importantă este această ştiinţă numită apiterapie.

Însă nu doar mierea este cea mai căutată. Polenul de albine, lăptișorul de matcă, propolisul, veninul de albine, sunt la fel de benefice pentru sănătate. Toate aceste produse sunt la îndemâna oricui vrea să beneficieze de ele.

Apiterapia este cea care te învaţă cum să o faci, cum să îmbini simţurile papilelor gustative cu ştiinţa prevenirii, ameliorării şi înlăturării stării de rău pe care ţi-o dă o anumită suferinţă. Neexcluzând medicina alopată, apiterapia poate fi un adjuvant al acesteia, grăbind vindecarea şi întărind sistemul imunitar. Dintodeauna albinele au fost un mister, felul în care, pur şi simplu, s-au lăsat îmblânzite de om, felul în care se organizează în familii, felul în care produc mierea, te fac să crezi că au binecuvântare divină.

Sunt multe afecţiuni care, în stare incipientă, pot fi tratate cu produsele apicole, sunt boli a căror traiectorii ascendente sunt curmate de acestea. Şi acest lucru nu se întâmplă de ieri, de azi, ci din vechime. Tendinita, artrita, zona zoster, arsurile, guta, diferitele infecţii, scleroza multiplă sunt afecţiuni care pot fi tratate prin apiterapie.

MIEREA DE ALBINE

este un îndulcitor natural produs de albine. Acestea, organizate în familii, în care fiecare albină îşi are rolul său, fac o muncă cu adevărat uluitoare. Sunt albine care explorează, cu alte cuvinte, detectează sursele de nectar, albine care culeg nectarul din miezul florilor şi albine care-l transformă în preţiosul lichid. De ce este atât de preţioasă mierea? În primul rând datorită valorilor nutritive şi ale proprietăţilor terapeutice şi energetice pe care le are. Provenită din natură, transformată de micuţa insectă, mierea de albine are următoarele calităţi

  • înlocuieşte zahărul,
  • ajută la reducerea greutăţii,
  • vitaminizează organismul,
  • vindecă răni,
  • are propietăţi antifungice, antibacteriene, antimicrobiene.
  • este o sursă de energie pură.
POLENUL DE ALBINE

este un produs natural sub formă de granule. Acesta se prinde de picioruşele albinelor lucrătoare, fiind format din polenul florilor amestecat cu nectar şi saliva albinelor. Anumite cercetări făcute asupra polenului de albine au descoperit că acesta inhibă activitatea enzimatică responsabilă pentru dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp.

  • Este un produs foarte bogat în vitamine, enzime şi antioxidanţi. Calităţile atribuite polenului de albine sunt:
  • este un tonic pentru organism.
  • este detoxifiant şi protejează ficatul.
  • întăreşte sistemul imunitar.
  • împiedică dezvoltarea proceselor inflamatorii în corp.
  • stimulează creşterea.
  • combate anemia.
  • desensibilizează organismul alergic.
LĂPTIŞORUL DE MATCĂ

este alimentul cu care este hrănită regina stupului pe toată durata vieţii şi larvele în primele zile de viaţă. Acest lucru arată cât de valoros este acest produs. Bogat în vitaminele A,C, D şi E, în minerale, în proteine, glucide şi lipide, lăptişorul de matcă este o secreţie a glandelor hipofaringiene ale albinelor. Studiile privind beneficiile produselor obţinute în stupii de albine sunt neîncetate şi se observă, în ultimii ani, creşterea utilizării acestor produse. Lăptişorul de matcă are în componenţa sa un compus care prelungeşte viaţa reginei stupului. Astfel lăptişorului de matcă îi sunt atribuite următoarele calităţi:

  • echilibrează organismul din punct de vedere hormonal.
  • stimulează longevitatea ameliorând afecţiunile neurovegetative.
  • stimulează formarea colagenului, împiedicând procesul de îmbătrânire.
  • reduce nivelului colesterolului.
  • reduce presiunea sângelui.
  • reduce nivelul zahărului în sânge.
PROPOLIS

este produsul, care conţine substanţe răşinoase amestecate cu ceară şi secreţiile salivare ale albinelor. Mai poartă şi denumirea de clei de albine fiind utilizat de acestea în “cârpirea” crăpăturilor din stup şi protejarea acestuia de dăunători. De asemenea are rolul de a preveni îmbolnăvirea albinelor. Oamenii au descoperit că propolisul are vaste proprietăţi terapeutice fiind folosit ca antibiotic natural, ca anestezic şi analgezic. Folosit din antichitate pentru combaterea afecţiunilor dentare, pentru vindecarea infecţiilor şi pentru îmbălsămare, astăzi propolisului îi sunt atribuite următoarele beneficii:

  • combate paraziţii.
  • ameliorează durerile.
  • combate infecţiile virale, bacteriene, fungice.
  • protejează organismul de îmbătrânirea prematură.
  • inhibă inflamaţiile.
  • ajută la vindecarea rănilor fiind cicatrizant.
VENINUL DE ALBINE

cunoscut şi sub numele de apitoxină, această substanţă este secretată de albine ca mijloc de apărare împotriva atacatorilor şi chiar în luptele din roi pentru îndepărtarea rivalelor mătcii. Din antichitate se făceau tratamente cu înţepături de albină. Deşi dureroase, oamenii vremurilor antice cunoşteau virtuţiile terapeutice ale veninului de albine. Acesta este folosit şi astăzi pentru următoarele beneficii asupra organismului uman:

  • ameliorarea durerilor reumatice.
  • stimularea secreţiei cortizolului.
  • diminuarea durerilor produse de afecţiunile coloanei vertebrale.
  • ameliorarea anumitor afecţiuni ale sistemului nervos.
  • ameliorarea sindromului hipertensiv.
  • ameliorarea sindromului psihosomatic.
  • tratarea negilor.
  • ameliorarea afecţiunilor neurodegenerative.

Despre apiterapie, altfel…

„Dacă Domnul va fi binevoitor cu noi, ne va duce în țara aceasta și ne-o va da. Este o țară în care curge lapte și miere”. -Biblia

De 51 de ori regăsim cuvântul miere în cartea sfântă. Cine a stat să numere de câte ori poate fi găsit, numele acesta dulce, în poveștile popoarelor?

Nimeni. Nu sunt doar povești. Este o adevărată știință cum vietatea viu colorată, numită albină, fabrică hrana vie.’ Acea dulceață în care „nu poți să-ți bagi mâna fără să-ți lingi degetele”. O legendă frumoasă spune că soarele și luna aveau o fată cu părul lung, bălai și fața măslinie. Era fata lor de o frumusețe și o bunătate fără margini, și iubea oamenii și tot ce era viu pe planeta lor. Atât de tare îi iubea încât nu trecea zi fără să fie în preajma unui om. Îi oferea bogății, dar mai presus de toate îi dăruia inima ei mare și iubitoare. Mama ei, Luna, cunoștea și întunericul care sălășluia în pământeni, și ca protecție i-a dat ficei sale un ac cu care să-l înțepe pe cel ce ar fi atacat-o. Odată înțepat, atacatorul ar fi murit pe loc. Doar că fata avea sufletul atât de bun, încât a schimbat vraja. A făcut ca atunci când va fi nevoită să folosească acul, moartea să se abată asupra ei și nu asupra celui pe care-l va înțepa. Și asta s-a și întâmplat, un om cu sufletul hain a vrut să întemnițeze frumoasa fata. A vrut ca doar el să se bucure de minunatele haruri pe care aceasta le avea. Fata l-a înțepat și a murit. Tatăl ei, Soarele, aflând cumplita veste, i-a împărțit trupul în nenumărate bucăți, a suflat asupra lor și le-a transformat în aur. Mama, Luna, le-a însuflețit și le-a numit Albine. Bunătatea fetei s-a răspândit în fiecare albină și, de atunci, acestea dăruiesc oamenilor hrana aceasta vindecătoare. Sunt albine, și sunt și oameni albine. Oameni înzestrați cu harul de a vindeca. Ei nu o fac singuri, ci cu ajutor. Cu ajutor divin, studiind și aplicând ceea ce au studiat. Apiterapia este vindecare. Cum spune și cuvântul este o terapie. Folosită de mii de ani. Apiterapia ne vindecă cu ceea ce ne oferă albinele. Apiterapia ne vindecă dacă folosim ceea ce ne oferă albinele așa cum ne învață oamenii albine.

APITERAPIA – preventie si tratament complement

Afecţiunile medicale care pot fi prevenite şi ameliorate cu produsele apicole sunt multiple. De sine stătătoare sau în combinaţie cu alte substanţe, produsele stupului sunt considerate adevărate minuni naturale pentru organism.


apiterapie

BOLI OCULARE ( iride, iridociclite)- în anumite afecţiuni oculare tratamentele cu venin de albine au dat rezultate foarte bune.

CĂDEREA PĂRULUI– un amestec al uleiului de măsline cu miere, aplicat pe podoaba capilară înainte de spălare împiedică căderea părului în exces.

COLESTEROL LDL RIDICAT-înlocuirea zahărului cu miere de albine provoacă scăderea aşa- zisului colesterol rău şi creşterea colesterolului bun.

CONSTIPAŢIA– amestecată cu un pahar de apă caldă, mierea normalizează digestia şi îmbunătăţeşte funcţiile tractului urinar.

DURERI REUMATICE ŞI AFECŢIUNI ARTICULARE– Lăptişorul de matcă şi propolisul şi veninul de albine hrănesc cartilagiile afectate şi contribuie decisiv la tratarea reumatismului şi a altor afecţiuni articulare.

HERPESUL ŞI ZONA ZOSTER– mierea de albine este un remediu foarte bun pentru curăţarea pielii afectate şi pentru ameliorarea durerii şi iritaţiei.

HIPERTENSIUNEA –antioxidanţii din produsele apicole reglează tensiunea arterială.

INSOMNIA– o linguriţă de miere de albine dizolvată într-o cană cu ceai de tei alungă insomnia.

INFECŢIILE URINARE– apa călduţă combinată cu miere şi scorţişoară distruge germenii din vezica urinară.

OSTEOPOROZA– veninul de albine contribuie la refacerea oaselor, creşte imunitatea organismului şi stimulează circulaţia sângelui.

PSORIAZIS– mierea aplicată pe pielea afectată de această boală scade inflamaţia.

RĂNI ŞI ARSURI LA NIVELUL EPIDERMEI– având efecte antiinflamatorii şi antibacteriene, mierea tratează cazurile de rănire şi arsură a pielii.

RESPIRAŢIA URÂT MIROSITOARE– amestecul mierii de albine cu apă fierbinte şi scorţişoară îndepărtează mirosul urât al cavităţii bucale.

TUSEA ŞI DURERILE DE GÂT– mierea de albine ameliorează puseele de tuse, reduce infecţiile căilor respiratorii superioare.

ULCERUL STOMACAL– mierea de albine poate fi un pansament gastric natural.

ULCERAŢIILE PICIORULUI DIABETIC– produsele apicole sunt eficiente în tratarea ulceraţiilor diabetice.

VALOAREA RIDICATĂ A TRIGLICERIDELOR– mierea reglează nivelul trigliceridelor din organism.

APITERAPIA la copii – beneficii

Apiterapia poate fi folosită cu succes la copii pentru afecţiuni la nivelul pielii, pentru întărirea imunitară a organismului, pentru tulburările sistemului nervos, pentru tulburări metabolice şi în scop profilactic.


Vindecă rănile

Fie că sunt cauzate de căzături, tăieturi ori arsuri, mierea este un bun cicatrizant pentru răni. Leziunea nu se infectează şi se vindecă recede. Totodată de ameliorează durerea.

Combate alergiile

Mierea de albine întăreşte organismul împotriva alergenilor din polenul florilor. Conţine polen în cantităţi mici şi care este prelucrat de albină, iar acesta face corpul să dezvolte imunitate la cantităţile mari de polen din mediu înconjurător. Tusea provocată de alergie este de asemenea calmată cu mierea de albine.

Complex de multivitamine natural

Mierea, lăptişotul de matcă, propolisul conţin mulţi nutrienţi şi multe vitamine. Acestea au rolul de a vitaminiza organismul şi de a aduce un aport stării de sănătate. Lăptişorul de matcă şi propolisul pot fi consumate ca atare ori îmbrăcate în capsule, pentru a fi mai uşor de înghiţit.

apiterapia la copii
Suport în afecţiunile imunitare şi ale sistemului nervos.

Un tratament complementar pentru imunitate şi pentru întărirea sistemului neurologic este terapia cu venin de albine. Aceasta poate trata boli autoimune precum lupusul şi sceroza multiplă. Are efect antiinflamator şi poate fi administrat concomitent cu medicamentele convenţionale. Fiind vorba de un tratament care presupune ca organismul să nu fie alergic la acest produs, este necesar avizul medicului.

Amelioreaza eventualelel tulburări metabolice şi de creştere

Toate produsele apicole ajută sistemul imunitar. Fiind în creştere, un copil are nevoie de aceste produse. Mierea şi polenul de albine îşi aduc aportul în creşterea armonioasă la nivel fizic. Prin papilele gustative, plăcerea de a savura o linguriţă de miere de albine îmbunătăţeşte starea psihică a copilului.

Aduce starea de bine

Este foarte indicat ca un copil să cunoască viaţa unei familii de albine, felul în care acestea se organizează şi produc mierea. Ce se întâmplă în stup, poate induce copilului o stare de bine. Chiar mic fiind acesta poate resimţi stresul. Petrecerea timpului în stupină îl poate deconecta de la trăirea pe care o are. Aerul curat, zumzetul albinelor, preocuparea pe care i-o dă observarea acestora este extrem de benefică.

APITERAPIA – Contraindicatii


Apiterapia nu are interdicții de utilizare, însă sunt anumite persoane care trebuie să fie precaute în aplicarea acestei forme de terapie. În primul rând persoanelor alergice la înțepături de insecte, le este interzisă terapia cu venin de albine. Aceasta poate fi declanșatoare de iritații, umflături ale pielii și chiar reacții alergice severe de genul șocului anafilactic. Polenul de albine îi poate afecta pe cei care suferă de rinită alergică, cunoscută popular și sub denumirea de febra fânului. Acest lucru se întâmplă rar, la persoanele foarte sensibile. Copiilor sub 1 an le este contraindicată mierea întrucât ar putea provoca botulismul. Persoanelor suferinde de diabet zaharat le este contraindicat, de asemenea, consumul mierei de albine. Pe timpul sarcinii și alăptării se recomandă evitarea utilizării anumitor produse apicole. Astfel, trebuie reținut faptul că, deși, beneficiile apiterapiei sunt recunoscute de cei ce apelează la această formă de terapie, este important ca în anumite situații să fie consultat medicul.


whatsapp

Contactati-ne pe Whatsapp,

apasa butonul verde de whatsapp din josul paginii


pentru programare program

Luni – Vineri 09.00-18.00

Bucuresti , str. C.A. Rosetti, nr. 31

Prahova, Gorgota, str. Principala, nr. 69

Va asteptam, cu drag, la unul din punctele de lucru.

Acordam consultatii fizic, telefonic sau online.

Ai intrebari? Contacteaza-ne

Ameliorare simptome – Apiterapie

Cateva exemple de probleme de sanatate tratate prin apiterapie